Craig Custom Builders

Basement Renovation

Starting with a blank slate is always fun as this type of situation lends itself to the creation of a new floor plan and creative approaches for the use of space and finishes. Initially, we found ourselves standing in a large, dark unfinished basement staring at concrete walls and mechanicals with a wish list a mile long from the client giving us the impetus needed to forge ahead and get the creative juices flowing. The client wish list consisted of a media area, a ‘real’ bar, dedicated area for a billiard table and game table, enough seating for guests to mingle at large parties, a guest bedroom and full bathroom as well as a home gym.

First and foremost mechanicals had to be hidden from view behind doors and in creative ceiling soffits. With that said, the bar was to be the focal point of the entire basement so that space was laid out and created first. The entire bar was custom built on-site and hand stained a color that specifically would pick up the darker tone in the newly laid pre-finished distressed, hardwood floor. Creative soffit work in the center of the bar hides mechanicals and shows off a tiled tin ceiling featuring a beer bottle chandelier. A granite countertop was high on the clients priority list for easy cleanup and no worry care vs. a traditional bar wood top. Reflecting the tones of the tin, a hammered copper round bar sink was installed as well as a Scotsman ‘perfect round, clear ice cube’ maker and a beverage refrigerator all integrated in the bar cabinetry. The mirrors have an antique finish that coordinates well with the aesthetics of the metals in the tin ceiling and copper sink.

The media room depicts a large screen TV with all components hidden in the furniture piece below. The TV area is surrounded by comfortable couches and chaise lounge type seating in addition to a couple of free standing, movable seat benches. Adding sconces that flank the TV enables the room to be used with low light mood lighting when the TV is off. Guests can join in for a game of billiards or be spectators hanging out on the sidelines. Adjacent to the billiard table area is a dedicated game table and a very large seating area that can be shared by several partygoers at a time. The ‘banquette’ was custom built on-site along with the soft upholstered back wall and a touch of tin was added for accent which ties in with the bar ceiling as well as the copper metal billiard table light. To make good use of space, each of the drawers in the banquette seating area offer functional storage.

Behind the glass door is the home gym fully equipped with a treadmill, bicycle, universal home gym for weight training and a TV, of course, all set on rubber flooring. The hallway to the left and rear of the bar is where the guest bedroom and bathroom are tucked away; both full sized and very comfortable. Watch out, because anybody who has walked through our finished project already has stated that if their basement looked anything like this one they would never go back upstairs! This creatively planned space has all of the creature comforts and more.

best of houzz design linkGuild 2016 builders award
Houzz Facebook Pinterest Instagram
NJ License #13VH01150500
© 2016. Site powered by WSI