Craig Custom Builders

Kitchen Renovation

Relocating from a ‘landlocked’ home in Northern New Jersey, this couple decided to retire on a relaxing, bay front property down at the Jersey shore with a large home that could accommodate family and friends for extended visits. Of course they found the perfect location, however, the décor of the new house was ‘dated’. The client’s first goal was to update the kitchen, as that was the heart of the home for them. The kitchen’s original decor reflected the typical light pink colored wood cabinets and rattan chairs reminiscent of early living at the shore days. The soffit on the ceiling with high hats was outdated and the L-shaped side cabinets blocked views to the bay.

The client expressed her objectives for the new kitchen to reflect the following elements: dark woods, granite countertops, natural stone tiles, plenty of cabinet storage space, wine cooler and a desk. Once we settled on the dark cherry wood with a traditional raised door panel and we re-configured the cabinet layouts slightly to accomplish these goals making great use of existing blank wall spaces. In addition, we removed the old ceiling soffit so that we were at full height enabling us to use upper cabinets that reached the ceiling gaining more storage as well as enabling us to install a decorative crown molding detail.

Along the stove wall, we moved and re-paneled the existing Sub Zero refrigerator to the end of the left hand run which enabled us to introduce an end cabinet with a glass door front and appliance garage replacing the old L-shape end cabinets which freed up that right side for better traffic flow. Natural stone tiles were installed on the stove wall backsplash. The island was slightly reconfigured so that it is now equal on both ends with a soft curve to accommodate six seats. We replaced the original white sink and faucet with stainless steel fixtures and tiled the low backsplash with a textured natural stone that complimented the stove wall splash. A special feature of this island is the fact that we incorporated large width, working cabinets on the seating side that would be used specifically to store the clients collection of infrequently used, but treasured, special holiday dishes.

In place of the original ceiling soffit we highlighted the entire island area with a decorative coffered ceiling with painted tin inserts, custom built on-site, with the addition of four hanging pendant lights made out of real shell to pull in natural elements that reflect bay front living. Carrying through on the natural water front theme, the island granite was selected for it’s complex mix of natural earth tone colors and a pattern that displays much movement.

We used empty corner space across from the kitchen island to create a complete wine bar area for easy entertaining and storage. The empty wall, adjacent to the sliding doors, that is across an open hallway at the end of the stove wall run now has a complete desk and file area, computer ready, made of the same wood as the kitchen so that the entire use of space in this new kitchen is cohesive and well planned for each task to be performed.

best of houzz design linkGuild 2016 builders award
Connect:
Houzz Facebook Pinterest Instagram
Search:
973.831.8988
NJ License #13VH01150500
© 2016. Site powered by WSI