Craig Custom Builders

Disaster Restoration

TAs a fire restoration, this project had its own unique set of goals and objectives. First and foremost, no one was injured in the middle of the night fire, as all family members escaped safely with only the nightclothes on their backs. The fire started in the basement level three-car garage and the blaze moved upward to destroy the great room above and upward again to destroy the master bedroom above that. The flames and smoke continued to spread throughout the attic across the entire house blackening everything in its path. The main goal was to restore this three-year-old builder spec home to its original condition according to the insurance documents, rebuilding and replacing what was necessary. However, the homeowner’s objective reached beyond that with the desire to now take the opportunity to make the house reflect her own style and tastes being more than willing to invest additional monies into the finished product.

One of the most pressing changes was their desire to have additional escape routes by adding French doors each to the great room and the master bedroom connected by a exterior spiral stairwell that landed on a new rear patio deck. This change not only accomplished the homeowners goal to obtain peace of mind, should this type of incident ever happen again, but they also gained valuable outdoor entertaining space as the new deck was connected to the existing deck area.

The new great room received a spectacular makeover with the addition of a large, gas fireplace flanked by custom built bookcases and a mantel that hides a large screen TV above. The entire ceiling received decorative coffered millwork and the window and door openings were trimmed as well, all custom built on-site. The hardwood floor is wide planked cherry hardwood bordered in walnut and pine. The granite stone selected for the fireplace facing and hearth is a rare piece that exhibits very unique colorations that play off of the buff colored brick fireplace lining and the richly stained flooring.

Moving to the adjacent kitchen, the original layout was enhanced, all of the products were upgraded and the entire space was lightened up overall once the original black granite countertops and backsplash were removed. The new limestone stove hood became the centerpiece of the entire room with a limestone island countertop to compliment it giving a sense of balance to the entire kitchen. The new Murano glass pendant lights replaced the original Tiffany style glass pendants adding a natural glow to the room picking up all of the gold and brown colors in the rich cherry cabinets, the natural stone backsplash and the cherry hardwood flooring. The new, double tiered island increased in size quite dramatically by the addition of a seating area and the prep sink side gave us the ability to add a much desired wine cooler and microwave below the countertop.

The formal dining room received a royal treatment makeover with the addition of custom built, raised panel wainscoting that replaced the single chair rail originally installed around the room. The window headers received decorative millwork as well as the wider crown molding on the ceiling. We replaced the smoke damaged light and painted the walls in a dramatic rich merlot colored red. The new cherry hardwood flooring is the same as in the great room and the kitchen adding warmth to the entire room and anchoring the deeply colored walls.

The large master bedroom reflects plenty of custom trim details on all of the windows, doors and entry opening, which was an item of high priority on the client’s wish list. This large room received the addition of a gas fireplace, dressed up with a crema marfil marble surround, which fit nicely between the main bed area and the adjacent sitting room. The original ‘roman columns’ as depicted in the plans were not replaced, instead the large opening received square, inset panel columns reflecting the new trim style throughout the entire home. There were two dead space ‘attic’ closets, one of which is to the left of the new fireplace and the other exactly across from that which were both repurposed to serve as functional ‘his’ walk-in closets and we fully fitted each with custom closet systems. The large existing walk-in closet next to the master bathroom was now deemed ‘her’ closet only. Again, the new cherry floor with border was installed in this room also.

Gutting the entire bathroom that was damaged by smoke and heat from the fire that completely destroyed the adjacent master bedroom meant that we had the opportunity with the client to make some wish list changes. The high priority item on the wish list was a separate toilet room, as the original toilet location was opposite the glass enclosed shower stall hiding behind a shallow wall. In addition, all of the original ceramic tiles were replaced with natural stone tiles. The built-in linen closet to the left of the cabinetry was completely removed which gave us more wall space to add cabinetry that ended up being a great location for her seated make-up vanity area. In turn, we accommodated the linen storage in a tall armoire style cabinet constructed of the same wood as the vanities that was placed against the wall to the right of the new shower stall. The shower stall now became an enclosed area with a single door for entry so that the new tub area could be enclosed on all three sides enabling us to install decorative millwork in an arched shape; desired by the client upon seeing prior finished bathroom projects of ours. The original ceiling was sloped with a skylight and the client really wished to keep a skylight in the room so we installed a new skylight and also created a custom trimmed, double tiered ceiling with an interesting shape.

Gutting the entire bathroom that was damaged by smoke and heat from the fire that completely destroyed the adjacent master bedroom meant that we had the opportunity with the client to make some wish list changes. The high priority item on the wish list was a separate toilet room, as the original toilet location was opposite the glass enclosed shower stall hiding behind a shallow wall. In addition, all of the original ceramic tiles were replaced with natural stone tiles. The built-in linen closet to the left of the cabinetry was completely removed which gave us more wall space to add cabinetry that ended up being a great location for her seated make-up vanity area. In turn, we accommodated the linen storage in a tall armoire style cabinet constructed of the same wood as the vanities that was placed against the wall to the right of the new shower stall. The shower stall now became an enclosed area with a single door for entry so that the new tub area could be enclosed on all three sides enabling us to install decorative millwork in an arched shape; desired by the client upon seeing prior finished bathroom projects of ours. The original ceiling was sloped with a skylight and the client really wished to keep a skylight in the room so we installed a new skylight and also created a custom trimmed, double tiered ceiling with an interesting shape.

best of houzz design linkGuild 2016 builders award
Connect:
Houzz Facebook Pinterest Instagram
Search:
973.831.8988
NJ License #13VH01150500
© 2016. Site powered by WSI