Craig Custom Builders

House Renovation

This renovation of an 82 year old lake bungalow blends seamlessly with the existing architecture and the neighborhood. Integrating the look of the original roofline and the original window details into the new plan was paramount to the client’s wishes.

The original cramped kitchen was located in the middle of the house with only one window that faced the side of the neighbor’s house. It was in between the dining room and the study, with a doorway on either side, and did not provide any flow to the family room or outside deck which created problems for entertaining. In addition there was no space for eating in the kitchen.

Living year round on the lakefront meant being outside a lot and the original porch was open to the elements limiting its use dependant on weather and the angle of the sun.

Opening up the first floor completely by removing the walls between the old dining room, kitchen, study, bath and family room gave the open flow desired, an eat-in kitchen and views to the lake throughout from the moment you walk through the front door. New windows in the newly located kitchen and wall-to-wall patio doors in the family room shed generous light and open views to the lake. There is ample room to eat in the kitchen now at the new island. All of the appliances are integrated into the cabinetry with the new coffee maker located close to the dining room table for easy serving. There is rope lighting above the cabinets as well as undercounter lighting so that the room may be lit at night with ambient light once the routine tasks are completed. The coffered ceiling with tin panels is reminiscent of the couple’s first apartment in Hoboken, NJ.

Also in the kitchen, the glass tile backsplash is simple and elegant so as not to fight with the lake views and has a reflective quality to it just as the lake water does naturally. The glass cabinets on either side of the stainless steel stove hood offer an airy feeling to the room that complements the windows. Granite countertops were selected with an open, free flowing pattern to carry the open feeling theme throughout the entire kitchen space.

A new covered porch adjacent to the family room offers extended living space to enjoy the lake views more often, while offering easy access to the kitchen. Best of all, the new layout illustrates how sensitivity to scale, detail and organization can immeasurably improve interior space without extending exterior walls.

The master bedroom addition was constructed above the new covered porch with the plenty of attention in keeping the look and appeal of the original old house rooflines and windows in the plan. Walking into the new master bedroom highlights this attention to detail in the most breathtaking way as one’s eye is drawn upwards to all of the spectacular angles of the new ceiling and the windows that provide lake views all around. Adjacent to the master bedroom through a hallway is the new master bathroom that was created in the space that was originally part of the master bedroom giving the couple their own private master suite.

best of houzz design linkGuild 2016 builders award
Houzz Facebook Pinterest Instagram
NJ License #13VH01150500
© 2016. Site powered by WSI